Vitamíny v našem těle zastávají řadu klíčových funkcí a řídí správný chod našeho metabolismu. Minerály jsou nezbytné pro regulaci metabolických procesů a zajišťování životně důležitých funkcí, jako je správný chod srdce, svalů nebo nervů. Jejich důležitost bychom rozhodně neměli podceňovat a začít s jejich příjmem přirozenou cestou, tedy prostřednictvím vyvážené a dostatečně pestré stravy. Níže jsem sepsala základní důležité vitamíny a minerály v těhotenství a jejich zdroje v základních surovinách.
Železo
Železo je hlavní složkou hemoglobinu, který je obsažený v krvi a zásobuje dítě kyslíkem. Přijímání železa v těhotenství je nesmírně důležité zejména proto, že dítě 1/3 z přijaté dávky využívá na výrobu své vlastní krve a zbytek si ukládá do zásob. Železo je z důvodu vstřebávání vhodné kombinovat s potravinami bohatými na vitamín C.
Zdroje železa: játra, ledviny, hovězí maso, sardinky, vejce, sušené fíky, švestky, meruňky, mandle, melasa, droždí, kakao, celozrnné výrobky, klíčky, červená řepa, brokolice, zelená listová zelenina, mořské řasy.
Kyselina listová
Je v těhotenství dvakrát tak více potřebná, než kdy jindy. Spolu s železem napomáhá k tvorbě červených krvinek a správnému vývoji nervového systému plodu.
Zdroje kyseliny listové: zelená zelenina, droždí, kořenová zelenina, celozrnné výrobky, losos, ústřice, mléko, datle, houby, pomerančový džus a játra.
Vitamín C
Chrání tělo před infekcí, je přírodní antibiotikum a také pomáhá se vstřebáváním železa.
Zdroje vitamínu C: jahody, červená paprika, černý rybíz, maliny, meloun, kiwi, kapusta, zelí, brambory, citrusy.
Zinek
Minerál zajišťující normální stav nehtů a vlasů, je důležitý pro jejich růst, léčbu a zabraňuje nevolnosti.
Zdroje zinku: hovězí maso, játra, mořské plody, ořechy, mrkev, kukuřice, rajčata, banány, droždí, celozrnné výrobky, klíčky.
Vápník
Zajišťuje normální funkci nervů a svalů a je také potřebný pro silné kosti a zuby. Považuje se za přírodní sedativum.
Zdroje vápníku: mléčné výrobky, losos, sardinky, sója, droždí, sezamová semínka, mandle, klíčky, celozrnné produkty, listová zelenina a kapusta.
Vitamíny B komplex
Vitamíny řady B zajišťují normální činnost organismu.
Zdroje vitamínů skupiny B: droždí, vejce, maso, sója, ryby, rýže, obiloviny, pšeničné klíčky, avokádo, ořechy a slunečnicová semínka.

Zdroje:
- BALASKAS, Janet. Přirozené těhotenství: [přirozený holistický návod k duševní a tělesné pohodě od početí k porodu]. Praha: Svojtka a Vašut, 1996. ISBN 80-7180-117-8.
- EHRENBERGEROVÁ, Eva a Markéta GAJDOŠOVÁ. Cesta k opravdovému jídlu. Praha: A Cup of Style, 2019. ISBN 978-80-270-6298-0.